top of page

למי מיועדת התכנית

התכנית ללימודי המשך באמנות מיועדת לבוגרי בתי ספר גבוהים לאמנות ולאמנים פעילים בעלי תואר מקביל בתחום אחר או ניסיון מקצועי שיוכר כשווה ערך לתואר.

 

מלגות

התכנית מציעה מספר מלגות לימודים מלאות למצטיינים.

 

תכנית חממה מונחית פרויקט

התכנית האישית מציעה חממה של תמיכה ייחודית המותאמת לכל סטודנט. במהלך הסמסטר הראשון מתבקשים הסטודנטים להגיש הצהרת כוונות שבעקבותיה מותאם לכל אחד מהם מנחה אישי וכן מנחה/יועץ מדיסציפלינה נוספת רלוונטית לעבודתו. המנחה שיכול להגיע מתחומים שונים – רקדן, פיזיקאית, כלכלנית, היסטוריון, פעיל חברתי ועוד – ייבחר בהתאם לנתיבי העבודה של הסטודנט. שילובו של המנחה שייבחר אינו אמור בהכרח לחמש את הסטודנט בידע בתחום הנלווה, אלא לפתוח פתח אל הפליאות והשאלות היסודיות בתחום החדש ואל הספקות שקיימים בו.

 

סדנאות מדיומליות

בשנת הלימודים 2014-2015 יתקיימו לאורך השנה סדנאות מדיומליות חודשיות בהנחיית אורי ניר (פיסול), נטעלי שלוסר (ציור), רותי סלע (וידאו), עינת עמיר (פרפורמנס), גיא גולדשטיין (סאונד) ועוד.

 

מעבדה לומדת של סטודנטים ומרצים יחד

במקביל לעבודה האישית של הסטודנטים, התכנית מציעה פורמט לימודי חדש המבוסס על רעיון של קהילה ושל תהליך למידה ויצירה משותף לסטודנטים ולמרצים, במקום פורמט שמבוסס על יחסים היררכיים של הוראה וביקורת. הרעיון הוא ליצור מרחב אמנותי שנע בין סטודיו, מעבדת מחקר, סמינר או פרויקט. השאיפה היא שהעבודה המשותפת תוביל לחיפוש של אזורי אי הנוחות המשותפים למשתתפים בו, ודרכם לכינון פעולות במרחבי פעולה חדשים. תהליך זה והמחקר הקבוצתי יובילו לפעילויות משותפות ואינדיבידואליות של חברי הקבוצה במרחבים ציבוריים שונים, ממשיים או וירטואליים, ובפרט בחללי תצוגה.

בשנת הלימודים 2013-2014 התקיימו  ארבע  מעבדות כאלו.

הנחיית סטודנטים

מנטור אישי

לכל סטודנט בתכנית ממונה מנטור שמלווה את עבודתו ואת תכנית הלימודים הייחודית שלו ומתווך בין הסטודנט לבין צוות התכנית. המנטורים מקיימים ביקורי סטודיו אישיים, פגישות קבוצתיות לעתים בנוכחות אורחים או מנטורים נוספים, סיורים וסדנאות

בשנת הלימודים 2013-2014 המנטורים הם: אלונה פרידברג, בועז ארד ואורי ניר.

 

מנחה/יועץ חיצוני

לקראת סיום הסמסטר השני של לימודיו מקבל כל סטודנט יועץ/מנחה חיצוני מדיסציפלינה אחרת הקשורה לתחום עיסוקו. היועץ מלווה את הסטודנט מסמסטר ב' בשנה הראשונה ועד סיום סמסטר א' בשנה השנייה (סה"כ שני סמסטרים). הוא מקיים פגישות אישיות עם הסטודנט ופעילות קבוצתית חד-פעמית שבמהלכה מוצג גם הדיאלוג בינו לבין הסטודנט.

 

מנחה - אמן אישי

בשנת הלימודים הראשונה והשנייה ממונה לכל סטודנט מנחה-אמן מתוך סגל המדרשה הרחב, שמקיים עמו פגישות אישיות ומלווה את עבודתו לקראת פרויקט הגמר.

 

הנחיית אמנים

במהלך הלימודים מתקיימים ימים מרוכזים שבהם קבוצה של כחמישה מרצים מן הסגל הרחב של המדרשה ואמנים ותיאורטיקנים מחוץ למדרשה מקיימים ביקורי סטודיו אצל אמני התכנית

 

אמנים מחו"ל

במסגרת התכנית מגיעים למדרשה אמנים אורחים מחו"ל להרצאות, סדנאות, ביקורי סטודיו ופעילויות שונות במסגרת התכנית.

 

 

בשנת הלימודים 2013-2014 ביקרו בתכנית אמנית הווידאו אמילי וורדיל, הצלם והתיאורטיקן וואליד בשטי, ניקולא טרצי, עורך השלוחה האמריקאית של פלש ארט, אוצר וחוקר, אמן הוידאו היוני סטפנוס ציבופולוס, האוצתר והחוקרת אנדה רוטנברג והאוצר, האמן והחוקר נואה סימבליסט. בשנים הקודמות ביקרו האוצר והתאורטיקן הגרמני יאן וורוורט, האמנים אנרי סאלה, פרנצ'סקו פיניציו, אולף ניקולאי, היטו שטיירל קטרזינה קוז'ירה ואמנים נוספים. בין אורחי התכנית בשנה הקרובה יהיו ויליאם ססנל וריאן טרקרטין.

 

 

 

סמינרים, סדנאות, הרצאות

התכנית כוללת סמינרים וסדנאות ייחודיים וכן סדרת הרצאות של אמנים, אוצרים ואנשים בולטים מתחומים אחרים שיספרו על תחומי העיסוק שלהם.

 

חלל סטודיו

כל תלמיד בתכנית מקבל סטודיו אישי לעתים בחלל משותף עם תלמיד נוסף ולעתים בחלל עצמאי.

 

תנאי קבלה

1.  בוגרי בתי ספר גבוהים לאמנות ו/או אמנים פעילים בעלי תואר מקביל מתחום אחר או ניסיון מקצועי שיוכר כשווה ערך לתואר.

2. תיק עבודות וראיון אישי.

 

רשימת מרצים מעודכנת לינואר 2014

רשימת המרצים היא דינמית ומשתנה משנה לשנה ומסטודנט לסטודנט. בשנה"ל 2013-2014 המנטורים הם: בועז ארד, אורי ניר ואלונה פרידברג.

 

בסדנאות לקחו חלק אמילי וורדיל, וואליד בשטי, לאה אביר, רועי רוזן, רותי סלע, ניקולא טרצי, סטפנוס ציבופולוס, נואה סימבליסט, מעין אמיר, אנדה רוטנברג, עינת עמיר ונטע גל עצמון.

 

בין המנחים האישיים, האורחים והמבקרים בתכנית היו רועי רוזן, יאיר גרבוז, מיכל נאמן, עידו בראל, דגנית ברסט, גיא בן נר, משה ניניו, אורי ניר, נטעלי שלוסר, אנג'לה קליין, אורן אליאב, הלל רומן, גל ויינשטיין, אביטל גבע, דרור דאום, לאה אביר, אבי מוגרבי, רותי סלע, מעין אמיר, בועז ארד, אלונה פרידברג, אורית אדר בכר, שמחה שירמן, טליה קינן,  אפרת גלנור, עינת עמיר, ברק רביץ, אהד פישוף, אתי יעקובי, רותי הלביץ כהן , יהודית לוין, אביטל כנעני, רון עמיר, רונה יפמן, עלמה יצחקי, יעל מסר, טלי תמיר, מעין שלף, חן תמיר, אודי אדלמן, רווית הררי, מיכל בן נפתלי, משה אלחנתי, חיים לוסקי, נמרוד מתן, גיא גולדשטין, יוני גולד, נעמי גבעון, דביר אינטרטור, דיאנה דלל, סאלי הפטל נוה, אילנה טננבאום, גלריה אלפרד, שרון רוטברד, מיכל בן נפתלי, מקבולה נסאר, עידן צבעוני, עודד מנדה לוי, אורי אביב, סיגלית בנאי, ערן פישר, טלי חתוקה, אדם אבולעפיה, שרית שפירא, סמדר קרן, מיכל הלפמן, דור גז, ליהי חן, נמרוד מתן, טומי פטרסן (קבוצת A Kassen), יוהנס גרנזרפורנטר, הת'ר קלי, שלו מורן, נגה נצר.

 

על התכנית 

ראש התכנית: ד"ר מירי סגל

מרכז הלימודים העיוניים: אבי לובין

תכנית ללימודי המשך באמנות

התכנית ללימודי המשך במדרשה, הפקולטה לאמנויות, משמשת קטליזטור לפיתוח עבודתם האמנותית של הסטודנטים והסגל. זאת, מתוך תפיסת עולם שמחויבת לדיאלוג עם מחוזות אחרים של ידע ופעילות, המאתגרת את היחסים בין האמנות, האמן ומעשה האמנות. כפועל יוצא, בעקיפין, מבקשת התכנית לקרב את האמנות גם אל שדות תרבות נוספים.

 

התכנית מאפשרת גישה לאמצעים הטכניים ולמגוון קורסים באמנות, קולנוע, תיאוריה פילוסופיה ופדגוגיה, שמתקיימים במסגרת תכניות הלימוד השונות במדרשה, בהתאם לצרכים של כל סטודנט ולאופי המיוחד של עבודתו. בנוסף, התכנית מציגה מודלים חדשים של למידה והוראה וצוות מנחים מודולרי המתעצב ביחס לעיסוק ולתחומי העניין של הסטודנט.

 

ההנחיה אינה מוגבלת לצוות מצומצם של מנחים ייחודיים לתכנית אלא מאפשרת גישה לסגל המדרשה הרחב, וכן לאמנים, אוצרים ותיאורטיקנים נוספים שמוזמנים על ידי התכנית.

עם צוות המדרשה נמנים כ-50 אמנים, ביניהם מיכל נאמן, דגנית ברסט, עידו בראל, גיא בן נר, רועי רוזן, טליה קינן, אורי ניר, יאיר גרבוז, רותי סלע, אבי מוגרבי, אלונה פרידברג, עידו בראל, ליאור ווטרמן, אוהד מטלון, ברק רביץ, הלל רומן, דרור דאום, שמחה שירמן, שחר יהלום ודורון רבינא. תיאורטיקנים רבים בהם פרופ' אפרת ביברמן, נמרוד מתן, ד"ר חיים לוסקי, גלעד מלצר וד"ר משה אלחנתי..

1-

הקורס "קיאיי!"

 

סמינר פרויקטאלי אשר קיבץ את כל הסטודנטים בלימודי ההמשך לפרויקט משותף בהנחיית שלושה מורים/אמנים:

גיא בן נר, ליאור ווטרמן ונטעלי שלוסר.

מטרת הסמינר הייתה צילום מחדש של סצנה מתוך סרט קונג פו. לאחר שבחרו ביחד סצינה ספציפית מסרט קיים, הסטודנטים והמורים התאמנו ביחד בקונג פו, ניתחו את מתקני האימון ואת הפרופס שמופיעים בסרטים, ועסקו בבניה של סט פיסולי לצילום ובלמידה של תהליך הצילום והעריכה (פירוק (אנליזה) של הסרט והרכבתו מחדש).

הסצינה שנבחרה התמקדה בדמות של ה-drunken master, ודרכה ביקש הסמינר לבחון יחסי תמסורת בין מורה ותלמיד באמנויות הלחימה דרך צפייה וניתוח של סרטי קונג פו.

למרות שהתוצר הסופי, הסרט, מהותי לפרויקט ועל אף שחלק מן הפרמטרים הוכתבו מראש, המוטיבציה היתה לעבור חוויה משותפת. במסגרת תהליך זה תרם כל סטודנט משהו קונקרטי מתחום העניין והעבודה שלו לעבודת הכלל (צילום, בניית סט, פרפורמנס, עריכה וכיוצא באלה), ובמקביל - קיבל הצצה לאופן העבודה/חשיבה/קבלת ההחלטות של המשתתפים האחרים.

 

 

2-

תלמידי התכנית ללימודי המשך הוזמנו על ידי אילנה טננבאום, אוצרת הגלריה העירונית בכפר סבא, לפעולה של התערבות בת שלושה ימים בחלל הגלריה. הנושא שגובש יחד עם תלמידי התכנית הוא תערוכה             בהתהוות. מטרת ההתערבות היא לבדוק שאלות של יחסי אובייקט, חלל וקהילה, בתנאים התרבותיים של קוביה לבנה. בימי ההתערבות שהו הסטודנטים בגלריה ופעלו בה, הקימו עבודות ופירקו אותן ושוחחו עם המבקרים. כן התקיימה ארוחת ערב – מעין משתה פלטוניסטי בהשתתפות התלמידים והמורים ואורחים נוספים.

 

3-

"מחנה" - ניקולא טרצי (Nicola Trezzi)

במהלך ביקורו קיים סדנה עם הסטודנטים של התכנית ללימודי המשך, במסגרתה שהה איתם לאורך שבוע שלם במחנה שהקימו במדרשה לאמנות. טרצי ביקש לפרק את המעשה היצירתי דרך שבעה מומנטים – קונספציה (conception), יצירה (creation), ייצור (production), הפצה (distribution), הצגה (presentation), ותקשורת (communication). לכל מומנט הוקדש יום, שכלל הרצאה, הקרנת סרט והצבת תערוכות של הסטודנטים, לצד פעילויות יומיומיות כמו בישול משותף, פעילות גופנית ולינה משותפת (כל סטודנט לפי יכולתו ולפי מידת פניותו).

ניקלא טרצי הוא אוצר, עורך וכותב. מאז 2006 הוא עורך השלוחה האמריקאית של מגזין האמנות האירופי "פלאש ארט", הוא אוצר בקרן הביאנלה של פראג והיה מעורב בארבע תצוגות של הביאנלה. היה שותף בארגון תערוכות רבות, בין היתר בפלה דה טוקיו בפריז וב-CCA בוורשה.

4-

בסמסטר השני התקיימה מעבדה לומדת בנושא "החלל" בהנחיית עדי שורק.

הסמינר בחן את המושג "חלל" על מגוון משמעויותיו. התארחו בו פילוסופים, סופרים, מדענים, ארכיטקטים, פעילים פוליטיים ועוד. יחד עם הסטודנטים נבנה מעין לקסיקון חללי.

 

עדי שורק היא סופרת ועורכת את סדרת הפרוזה ושתי בהוצאת רסלינג.  

bottom of page